a szemuveges srac_kalina kadarmuhely, Mad, Tokaj

A Kalina Kádárműhelyben jártam

Azzal a nem titkolt szándékkal indultam útnak Mádra, a Kalina Kádárműhelybe, hogy átvegyem a Kalina Gábor és csapata által készített hordókat.
Korábban több pozitív véleményt hallottam a Kalina hordókról és tetszenek a hordóikban érlelt borok, így eldöntöttem, hogy felkeresem őket.
Jó korán és izgatottan keltem, az út mondjuk tőlünk nézve nem mondható éppen rövidnek, de szeretem a kalandokat, az új útvonalak felfedezését. Mikor megérkeztem, kiderült, hogy egy másik telephelyükre vitt a gps, de gyorsan helyrepofoztam magamat és megtaláltam Gáborékát. (interjú: >>link << )

Az igazi családi business

Igazi családias hangulat fogadott, Gábor a kádárság szakmai részéről mesélt lelkesen, arról, hogy miként fejlődött a családi üzlet. Felesége, Marianna viszi a marketinget, exportot, nagy szerepet vállal a családi vállalkozás sikerében. Gábor testvérei is itt dolgoznak, hogy ők se lógjanak ki a sorból.

a szemuveges srac_kalina kadarmuhey, Mad, Tokaj

Sok érdekes kádártörténetet meséltek, miközben a lézergravírozót is láttam működés közben, az különösen látványos volt, szerintem sokan örülni fognak a logózott hordóknak. Gáborék már a „modernebb” nemzedék tagjai, akik beépítik és tudatosan használják a marketinget, e nélkül valószínűleg nem tudtak volna ilyen nagyra nőni. Azt is látni kell, hogy sok kádár készít egészen jó hordókat, de viszonylag kevesen kiválóakat.

Egy hordó, ami maga a történelem

Kalináék 80-130 éves zempléni, főként kocsánytalan tölggyel (Quercus Petraea) dolgoznak. Itt érdemes megemlíteni, hogy nem csak a fa kora a mérvadó, hanem cél a nagyon lassú, egyenletes növekedése is.

Miért cél a fa lassú növekedése? Minél lassabban nő a fa, annál sűrűbbek lesznek az évgyűrűi. Mivel az évgyűrűkben találhatóak a jobbnál jobb illóanyagok, így könnyű belegondolni, hogy egy lassan, egyenletesen növő fában sokkal nagyobb az aromakoncentráció, mint gyorsan növő társaikban. Emiatt pedig izgalmasabb aromajegyek alakulnak ki a későbbi borokban.

Mikor lesz egy fa lassú növekedésű?

Aki szeret kirándulni, biztosan észrevette már, hogy a sziklás, meredek, nem annyira életbarát területeken is élnek növények. Ilyenkor nehezebb a dolga a fának, de éppen a folytonos harc miatt lesz harcedzett és nemesebb társainál. Így van ez a hordó alapanyagoknál is.
Maga a fa vásárlása sem egy egyszerű feladat, manapság a legjobb alapanyagot úgynevezett vak licittel vásárolják meg a gyártók. Minden kivágott fát megvizsgálnak a kádárok, majd zárt borítékban tesznek ajánlatot az általuk megvásárolni kívánt fára. A későbbi vásárló pedig természetesen a legnagyobb ajánlatot tevő lesz. Ezen üzletet követően Kalináék 24-36 hónapig szárítják a már előkészített dongákat.
Gáborék rendszeresen összeülnek az ügyfeleikkel is és végigkóstolják a hordóikban érlelt borokat, hogy ezáltal is finomhangolhassák a gyártástechnológiát.

a szemuveges srac_kalina kadarmuhey, Mad, Tokaj

A hosszú szakmai beszélgetés után Gáborék megvendégeltek magukhoz, ahol ettünk a kézzel készült finomságokból és ittunk a kézzel készült szörpökből. Gyorsan barátságot kötöttünk, igazán jó embereket ismertem meg bennük, akiktől szívesen vásárolok a jövőben is.
Az az érzésem, hogy jó otthonra lelnek majd „a szemüveges srác” borai.
Miután elbúcsúztunk, meglátogattam egykori egyetemi osztálytársamat, Jarecsni Jánost Sárospatakon, aki egy ideje a Béres Birtok vezetője. Sajnos a várost már nem igazán tudtam szemügyre venni, de a várat legközelebb biztosan megnézem. Mindenesetre Jancsi, néhány furmint és sárgamuskotály társaságában indított útnak, amit utólag is köszönök, igen jó szolgálatot tettek! 😅

Az interjú megtekinthető az alábbi >> linken<<