Vászoly, tó,

Káli kalandok 1.nap

Újra kiszabadultunk a fővárosi forgatagból és lementünk Balatonfüredre néhány napra. Nekünk Füred afféle második otthon, sokat jártunk ide gyerekkorunkban is és nincs ez másként most sem. Idén kigoogléztunk egy medencés üdülőházat (Kastély Üdülőház), amit bátran ajánlok mindenkinek. Amióta gyerekeink vannak, sokkal kényelmesebb, ha apartmanban lakunk, mint ha hotelbe mennénk, ráadásul medence is van, ha nagyon hideg volna a Balcsi. Balatonfüred igazán alkalmas csillagtúrák kiindulópontjának, egyrészt mivel jó helyen fekszik és könnyen elérhetőek a Balaton-felvidéki helyszínek, másrészt pedig mert itt este sem kell unatkozni, ha marad még erő a szórakozásra.

Irány a vízimalom!

Káli kalandok, Örvényesi vízimalom

Mivel akartunk egy laza kirándulós napot, Örvényes felé indultunk, hogy megnézzük a Vízimalmot, az út nagyjából 9km, úgyhogy kerékpárosoknak is könnyű etap lehet. Ezen a helyen, már 1055-ben is működött malom, de a mai épület 1748-ban épült, szóval elég old’s cool.

És hát mitől lesz vízimalom a vízimalom?

A válasz, természetesen a víz, ami ez esetben a Pécsely-patak, Ha pedig van víz, lesz energia is, hogy a molnár készíthesse a lisztet. A malom még ma is működőképes, a fogaskerekek pedig forognak, mert nincs más dolguk. Nagyjából 1 órás programmal érdemes kalkulálni, többre nem igen lesz szükség.

Vászoly, a völgybéli csodafalu

A következő állomásunk Vászoly volt, ami 7 km  Örvényestől, Balatonudvarinál indul egy keskeny út, azon kell menni okosan, szentimentálisan. Vászoly, a Pécselyi-medencében fekszik, területe pedig a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Ha autóval jöttök és beírjátok a gps-be a Kossuth utcát, akkor fák árnyékában tudtok parkolni speciálba. Itt meg tudtok pihenni, mert vannak padok a patakparton, de akár átkelve a kis kőhídon, egyből a Forrás-tóhoz is mehettek, ami pár 100 méterre van csupán innen. A tavat a közeli mészkőhegyek aljából kifakadó víz táplálja, a víz pedig a Szent Jakab Kútjából folyik alá. Mi kortyintottunk a forrás vízéből, jól esett a nyári melegben és bajunk sem lett tőle, úgyhogy csak javasolni tudom.

Van itt egy vízi színpad is, ami elég egyedi helyszíne lehet koncerteknek, színdaraboknak, amiről itt jártunkkor lecsúsztunk. A tó mellett van egy játszótér, aki gyerekkel jön, jól jöhet még az is. Nem messze a forrástól található a Vászolyi Sajtmanufaktúra, ahová nem tudtunk bejutni, nem fogadnak csak úgy random embereket, pedig jól jött volna egy kis sajt. Mert hát sajtokhoz jól megy a bor és ez visszafelé is működik.

Vászolyi tó, Szent Jakab forrás

Ha Dörgicse, akkor irány a Levendula Major

Vászoly után Dörgicsét vettük célba, először a Levendula Majorba mentünk. Hát már maga a lokáció is elvarázsol, ugyanis a major a Felsődörgicsei Szent Péter templomrom és az evangélikus templom mellett található, így amikor a levendulásban bóklászunk, végig jó hátterünk lesz mindehhez. Magát a romot a törökök romkodták össze. Dörgicse nem mellesleg a templomromok hazája, mert három is van belőle viszonylag közel egymáshoz.

Visszatérve a majorra, mindig is felnéztem azokra, akik mernek drasztikusan változtatni az életükön, mint Dr. Demján Ildikó, orvos-természetgyógyász, a Levendula Major tulajdonosa, aki hátrahagyta Budai magánrendelőjét, hogy belevágjon az ismeretlenbe, ahogy ő fogalmaz, a lila mezők szerelmetes világába.

Nem tudom hány fajta levendula található itt, de amikor megkérdeztem meglepődtem a számon, szóval van bőven. Van itt feldolgozóüzem, Levendárium, tehát még a különböző olajokat, kézműves termékeket is meg lehet vásárolni. Itt jártunkkor egy francia egyetemista lány meg is jegyezte, hogy ahogy itt sétál Provance-ban érzi magát. Ha még nem jártatok erre és vonzódtok a széphez, ide mindenképpen érdemes eljönni.

Borozás Dörgicsén? Akkor Pántlika borház

Dörgicse, Levendulamajor

A Majortól 300 méterre van a Pántlika borház, amire egy ideje kíváncsi voltam, mivel meglehetősen régre nyúlnak az emlékeim a dörgicsei borokkal kapcsolatban, úgyhogy beugrottunk pár üvegért. Abszolút a borértékesítő hölgyre bíztam a választást, annyi kérésem volt csupán, hogy mutasson meg minél többet a pincészetből 3 üveg borban. Így is lett, társnak szegődött hozzánk egy „7 Hold Olaszrizling”, egy „Cabernet Savignon” és egy „Botrytis Sárgamuskotály”, mi pedig robogtunk vissza a szállásra, hogy csobbanjunk a medence hűs vízében, miközben az Olaszrizling szorgosan csiklandozta torkunkat. Van kérdés? 🙂