Gasztrokalandok

Zánka és környéke 1.nap

Korán keltünk, majd néztünk is ki az ablakon, hogy esik e még az a fránya eső, ami két napra bezárt minket. Csodák csodája, de napsütés, zéró felhő, zéró eső. Az elmúlt két napot Keszthelyen töltöttük, minden évben tartunk egy közös nyaralást szüleimmel, öcsémékkel, visszük a gyerekeket is, szóval vagyunk egy páran. Tudom, most nem a keszthelyi trip a téma, szóval ott tartottam, hogy kinéztünk az ablakon és végre napsütés, hurrá.

Káli medence, a magyar Provence

Elég sokszor tartunk rögtönzött kirándulásokat, azonban most úgy voltunk vele, kicsit meghosszabbítjuk a balatoni utat és szállást foglalunk Zánkán. Keszthelyről az út nagyjából 40 perc, de nem siettünk sehová, úgyhogy nem a part menti 71-est választottuk, hanem egyel feljebbi 77-est. A Várvölgy, Lesencetomaj, Tapolca, Gyulakeszi út elég jó arra, hogy beszippantson a Káli-medence. Ha erre a részre jövünk, mindig megállunk a Theodora forrásnál Kékkúton és feltöltjük vizes palackjainkat. Ahogy látom, ez minden túrázónak egy jó állomáshely, előszeretettel megállnak itt gyalogosok, bringások, de sok az autós is.

a szemuveges srac_zanka es kornyeke, neked foztem

Mivel a szállást délután 1-től foglalhattuk el, beugrottunk az egyik kedvenc ebédelő-helyünkre, a Neked Főztembe, Zánkán. Kisgyerekekkel azért nem kis kihívás egy étterem, nincs túl sok idő a gasztronómiának hódolni, ellenben kétpercenként szaladni az egyik után, miközben a másik ledobja az étkészletet, de közben az első már a szomszéd kutyáját tapicskolja össze maszatos kezével, szóval unalom az nuku. A hely azért így is megéri, jó látni, hogy az elmúlt években, számos izgalmas bisztró nyílt a Balaton-parton.
1 óra elmúlt, irány a szállás. Kövezzetek meg ha nem így van, de Zánka nem az a tipikus nyaralóhely ahol esténként romantikus sétákat teszünk a parton és egymás fülébe súgjuk, hogy labamba.

Zánka, a csillagtúrák tökéletes kiindulópontja

Leginkább magánnyaralók vannak a parton és nem annyira jön össze a parton való sétálás, viszont csillagtúrák központjának igen derék. Mivel elég last minute intéztünk mindent, egy erdei szálláson találtunk szabad helyet, a Mókus Pagonyban. A szállás egy kis utcában van, kb. 1 km-re a parttól. Gyorsan bedobáltuk a cuccokat, ami azért két gyerekkel, már kevésnek nem nevezhető, eszembe is jutottak a hátizsákos hosszúhétvégés wizzair utjaink. A Mókus Pagony még javában úttörő hangulatot áraszt, faházak kis terasszal, de a célnak megfelelő. Van egy közösségi ház is, ahol eső esetén el lehet lenni.

A gyerekek kidőltek pár órára, majd miután felkeltek lementünk a strandra. A zánkai strand szerintem elég jónak számít, hosszú, eloszlik a tömeg, minden korosztály feltalálhatja magát, a kisgyerekes játszótér is vagány. Szóval strandolásra fel, majd vízibicikli bérlés, játszótér és nagyjából meg is szólalt a hangosbemondó, hogy irány haza.
A Mókus Pagony tulaja említette, hogy jazz koncert lesz a Horváth borháznál a Tagyon hegyen, úgyhogy nem tehettünk mást, mint, hogy mi is csatlakoztunk.

a szemuveges srac_zanka es kornyeke, tagyon hegy

Tagyon-hegy, a megbúvó

Nagy boros emberként kicsit röstellem, de be kell valljam, hogy korábban nem voltam a Tagyon hegyen, ami Zánka felett található, Tagyon község mellett és Monoszló község alatt. Most jól behatároltam földrajzilag ugye? Sajnos autóval mentünk, balról-jobbról szőlőskertek mellett haladtunk, míg elértük a borházat. Szuper a kilátás, a háttérben mindenhol szőlő és a Balaton.

Szóval szólt a jazz, amire a három éves nagylányom lelkesen táncolt, mellé hidegtálat ettünk és emlékeim szerint egy reduktív olaszrizlinget és rajnai rizlinget is megkóstoltunk. Tetszettek a borok, nekem abszolút ezt a könnyed nyár esti életérzést adták. Megelevenedett a szemem előtt, hogy milyen vagány lehet néhány pohár bor után a szőlőskertek között, mezítláb lebotorkálni a Balaton-partra. Az út 3,5 km, szóval nem lehetetlen küldetés, bár ehhez tényleg csak kóstolni szabad és nem inni.